top of page

November 2023 starter med Bergen Lights over Puddefjorden

- Klokkene stilles og kveldene blir mørke. Bergen Lights er tilbake!

Bergen Lights er en årlig utendørs lyskunstfestival som setter lys på kreativitet, lek, innovasjon og miljø i en mørk årstid. 

 

Vi skal være et rimelig og tilgjengelig utendørs kulturtilskudd i Bergens vinterhalvår.

 

Vi har hvert år siden starten arbeidet med nye perspektiver på byrommet, og siktet på å være synlig i stort format så vel som mindre mer kunsteriske prosjekter. Første året, i anledning Bergen 950, med Laser-broen/regnbuen fra Fløyen over byen og diverse installasjoner spredt rundt. Andre året, midt under pandemien, satte vi lys på innskrenkningene vi alle måtte forholde oss til, med store lysende rammer som kunne sees på lang avstand og arrangerte en begrenset festival på Bergenhus festning hvor folk kunne bevege seg trygt sammen med andre. I fjor satte vi byen på hodet med en kraftig laserstråle gjennom det som har blitt kalt «kulturaksen»; -fra DNS mot Ulriken og mot pipen på USF, med festivalen i bakgården utenfor "Kjødehallen" som snart skulle bli byens nyeste kulturarena.

 

I år blir vi på USF og inntar bla.a den nylig tilrettelagte hallen. Her skal vi ha en innendørs lys- og lyd-installasjon av en anerkjent norsk lysdesigner, på utsiden vil du finne en rekke videoprojiseringer. Et par mindre lysinstallasjoner, undervanns belysning og «Laksevågsfergen» tar deg til Smien hvor det er mer å se! Om du booker deg inn kan du også varme deg i den nylig oppsatte badstuen «Laugaren» etter et bad ved «Dikkedokken".

 

Prosjektet «Laksevågsfergen synger» frakter publikum til og fra USFs nabo-arena «Smien» på andre siden av Puddefjorden. Der er området lyssatt og den lokale arrangøren serverer mat og drikke. På kaien utenfor plasserer vi en solid lysinstallasjon på utlån fra kulturby Bodø 2024. Inne i selve Smien vil publikum kunne oppleve en audiovisuell konsertforestilling to ganger pr dag. (1 gang på søndag)

 

Hovedverk

 

På veien over Puddefjorden og synlig fra både Laksevåg, Nordnes og byen forøvrig plasserer vi i år ut «den store installasjonen» på Dokken. 

 

To kraftige laserstråler montert inne i «Havnelageret» skyter to stråler inn i henholdsvis pipen til den gamle sardinfabrikken på Nordnes og Kranen på det som var Bergen Mekaniske Verksted. Slik knytter vi dermed denne fremtidige nye bydelen, foreløpig plassert utenfor Schengen, til fastlandet i begge retninger, og kobler fortid til fremtid i drømmen om Dokken 2050.

 

Bergen Lights er en kunstfestival og vil benytte lys som medium til å la kunst sette ord på følelser tilknyttet det å leve i vår by.

 

M/S Vestgar som "Laksevågsfergen"

 

M/S Vestgar minner oss om en tid hvor passasjerferger fraktet Bergenserne til byn. Bergen Lights bringer Laksevågsfergen tilbake, med prosjektet «Laksevågsfergen synger» og frakter kulturinteresserte over Puddefjorden nok en gang.

Sett av datoene og planlegg for Lysfestival første helgen i November!

Billettpriser:

Inn på USF: 50kr pr voksne (u16=gratis)

"Laksevågsfergen synger": 50kr hver vei (u16=gratis)

Oftania - konsert (egne tider): 120kr pr voksne (u16=gratis)

MER INFO KOMMER!

Dokken2050
DOKKEN2050_0915_profil_GRADE_VERK.png

Kulturaksen (2022)

Location: From DNS, towards Lille Lungegårdsvann and USF

24.03.22-27.03.22
Thurs – Sat
: 20: 00-01: 00, Sun: 20: 00-23: 00

To kraftige laserstråler montert inne i «Havnelageret» skyter to stråler inn i henholdsvis pipen til den gamle sardinfabrikken på Nordnes og Kranen på det som var Bergen Mekaniske Verksted. Slik knytter vi dermed denne fremtidige nye bydelen, foreløpig plassert utenfor Schengen, til fastlandet i begge retninger, og kobler fortid til fremtid i drømmen om Dokken 2050.
 

Laksevågsfergen
LaksevågsfergenSynger_verk.png

Kulturaksen (2022)

Location: From DNS, towards Lille Lungegårdsvann and USF

24.03.22-27.03.22
Thurs – Sat
: 20: 00-01: 00, Sun: 20: 00-23: 00

Vilde_profil.png

Vilde Tuv lager musikk rett fra hjertet, med klare melankolske undertoner og ærlige produksjoner treffer hun akkurat der hun skal. Hun har etablert seg som en av de mest interessante kunstnerne og produsentene fra Bergen, og som står sterkt forankret i sitt eget prosjekt, hvor hun transporterer lytterne inn i sine eget musikalske univers.

Glad ble vi da vi hørte Vilde gjorde et prosjekt for Beffen under B-open i September i år. "Beffen synger". Beffen er en av våre kjæreste levende historiske skatter og er til og med blitt modernisert. Til turen over Puddiken trengte vi en større båt og vi er veldig glad for at MS Vestgar, Laksevågsfergens "kusine", den gamle kystfergen som fraktet Øygards-folket til byen samtidig som Laksevågsfergen gikk over Puddikken.

 

Som bakgrunnslyd til turen over Puddefjorden, ombord på MS Vestgar, vil Vilde Tuvs repeterende ambiente musikk la tankene vandre. Tilbake til Laksevågsfergens siste tur 31. Mai 1960? Eller kanskje tenker man frem i tid, mot Bergens nye bydeler på Laksevåg verft og Dokken i 2050. 

Rutetider Fredag og Lørdag: 

17:30 - USF-Smien

19:15 - Smien-USF

20:00 - USF-Smien

21:45 - Smien-USF

Ekstraturer kan komme til å bli satt opp!

Rutetider Søndag:

17:30 - USF-Smien

19:15 - Smien-USF

Billetter: 50kr (U16=gratis)

Oftania
Oftania_verk.png

Kulturaksen (2022)

Location: From DNS, towards Lille Lungegårdsvann and USF

24.03.22-27.03.22
Thurs – Sat
: 20: 00-01: 00, Sun: 20: 00-23: 00

Alex_profil.png
torbjørn_profil.png

Ut av mørket stiger kuba!

Innkapslet i en digital organisme av lyd, lys, stråler, bilder, rytme og sang. Et enestående musikalsk sinn flyter ut over alle grenser og åpner sitt rytmiske kraftsenter. En spektakulær opplevelse av de helt sjeldne der betraktende sanseapparat får seg en merkbar kakk i rammeverket. Ut av det visuelle kaoset strømmer harmoniske rytmer og en silkemyk stemme. Forlat kosmos og tre inn i dimensjon ukjent.

 

Oftania er en audiovisuell konsertinstallasjon av Aleksander Kostopoulos og videokunstner Torbjørn Thrane Sandnes. Aleksander er plassert inne i kuba og framfører en formidabel blanding av perkusjon og elektronikk. Ved hjelp av lys, video og tekstiler glir han sømsløst sammen med det visuelle designet. Fra dette kraftsenteret distribueres også alt av lys, video og lyd. Publikum beveger seg fritt rundt kuben i senter av rommet. Dette gjør at en kan oppdage og komme helt nær ulike visuelle og hørbare element, avhengig av hvor en velger å stå i rommet. Oftanias tematikk er livet, og livet som forgjengelige natur. Vi må våkne, vi får det ikke i reprise.

 

Aleksander Kostopoulos er en av Norges mest aktive musikerer. Han har spilt sammen med Mari Boine, ISAK, Adjagas, Moddi, Marthe Valle og ikke minst som vokalist og låtskriver i sitt soloprosjekt.

Billetter: 120kr (U16=gratis)

Konserten varer i 45 minutter

Konserter Fredag og Lørdag:

18:00

20:30

Konsert Søndag:

18:00

KONSERTENE KORRESPONDERER MED "LAKSEVÅGSFERGEN" FRA USF
30 MIN FØR KONSERTSTART

RETUR SMIEN-USF 30 MIN ETTER KONSERT

NervousExposure
Kjødehall_verk.png

Kulturaksen (2022)

Location: From DNS, towards Lille Lungegårdsvann and USF

24.03.22-27.03.22
Thurs – Sat
: 20: 00-01: 00, Sun: 20: 00-23: 00

Kjødehall_profil.jpg
Kjødehall_smarbeide.jpg

Samarbeide med Ekkofestivalen og Joakim Faxvaag

Parallelt med Bergen Lights arrangeres også Ekko festivalen – en årlig festival for eksperimentell elektronisk musikk. Sammen med dem presenterer vi en ny lysinstallasjon av lysdesigner Joakim Faxvaag. Årets Ekkofestival er den 20-ende i rekken og det var under arbeide med nettopp denne festivalen at ideen om Bergen Lights kom opp. Joakim var en viktig kreativ kraft helt tilbake på den aller første festivalen i 2003, den gang som ung utforskende lampegutt. Siden den gang har han hatt fingrene i store konsertproduksjoner, turnéer, tv-produksjoner og mye mer. Nå vender han tilbake til røttene med et eget prosjekt i Kjødehallen. 

I Joakims arbeide, før som nå, finnes det alltid et nivå av det å tre utenfor komfortsonen. I live fremføring foran tusenvis av mennesker i Oslo Spektrum, eller som hovedansvarlig for tv-sendinger som går ut til millioner av mennesker er det alltid nerver i luften. Selv den nervøse flimringen av lampene i seg selv innehar denne følelsen. Under Bergen Lights skal Faxvaag utforske installasjonsformatet, og ved hjelp av sine menneskelige impulser instruere lampemaskinene i å bringe følelser sammen i en evig flyt av kombinasjoner.

Kjødehallen Lysverft:

Området Georgernes Verft er i rivende utvikling. I kjernen av området ligger Kulturhuset USF. Her har to generasjoner kulturinteresserte helt siden tidlig på 80-tallet bygget opp et unikt unikt tilbud av sjangeroverskridende kunst og kultur. Helt fra de tidlige årene inne i det gamle røkeriet, fra United Sardine Factory sin tid, satte kunstnere opp provisoriske utstillinger og eventer. Gradvis ble det tilrettelagt og etter hvert ble huset fylt med kunstneres atelier, visningsrom, kino, konsert- og teaterscener og servering av mat og drikke. Samtidig som nye generasjoner kommer inn, har også kulturhuset endelig blitt en stiftelse og drifter nå hele anlegget. Nabotomten, «Kjødehallen» er siste tilskuddet til stammen, en gigantisk Verftshall som er blitt ryddet og utstyrt med et respektabelt lyd- og lysanlegg. Grunnet hallens begrensede isolering egner ikke rommet seg foreløpig for alle typer midtvinters kulturarrangement. Det ble derfor besluttet å rigge ned det tekniske utstyret fra og med begynnelsen av november. Denne sjansen lar ikke Bergen Lights gå forbi og inviterer til en lysopplevelse utenom det vanlige. Behold ytterklærne på og kom inn i «Lysverftet».

Joakim dukker selvsagt også opp under konsertprogrammet på Østre, hvor Ekko festivalens program fortsetter ut over natten.

Sjekk ut resten av programmet til Ekkofestivalen på https://ekko.no/.

 

Verket markerer at festivalen åpner kl 17:00 fredag 3. November 2023, og står og går kontinuerlig igjennom hele åpningstiden. 

 

Fredag og Lørdag: 17:00-23:00

Søndag: 17:00-22:00

Musicondisplay
MusicOnDisplay_verk.png

Kulturaksen (2022)

Location: From DNS, towards Lille Lungegårdsvann and USF

24.03.22-27.03.22
Thurs – Sat
: 20: 00-01: 00, Sun: 20: 00-23: 00

MusicOnDisplay_profil.jpg

Music On Display er en kunstinstallasjon bestående av et selvspillende piano som er montert i en værbestandig arkitektonisk skulptur. Installasjonen er publikumsstyrt og vil lyse opp og spille musikk komponert av den kritikerroste pianisten Benjamin Mørk. Musikken er innenfor stilarten «Mekanisk Piano» noe som innebærer at normalt uønskede mekaniske lyder innarbeides i pianiospillet sin rytmiske del.

 

Mørk har fortid fra metallindustrien, og har konstruert musikkinstallasjonen på bestilling fra Bodø2024, Bodø bys kulturbystatus neste år. Han ønsker å la publikum oppleve musikk i det offentlige rom uten å måtte forholde seg til «det kunstneriske ego» som ligger i en tradisjonell liveframføring, som kunstnere selv uttrykker det.

 

I utviklingen av verket har Mørk vært inspirert av den buddistiske munkesekten Komuso, som fremfører musikk med skjulte ansikt.

 

Verket er designet og bygget av Mørk i samarbeide med Petersen Blikkenslager, Maritim Sveiseservice, Tromsdalen Elektro, Lydproduksjon, Nordmetall og Thomas Myrv.

 

Bergen Lights har plassert verket ytterst på kaien i det som var Bergen Mekaniske Verksted, nå et område i stor kulturell utvikling, med utsikt ut over det som er Vestlandets fremste kulturby, og kanskje landets desidert største kreative miljø av musikkproduserende kunstnere. 

 

Link til musikken: https://spoti.fi/3Ffpy62 

 

Instagram: @Benjaminmork 

 

Oppsetning av verket er støttet av Levende by!, Koro (LOK) og Bergen 2050, og laget i forbindelse med Bodø 2024.

Verket er satt  opp på kaien utenfor Smien fra 25. Oktober til 25. November.

seanse
seanse_verk.jpg

Kulturaksen (2022)

Location: From DNS, towards Lille Lungegårdsvann and USF

24.03.22-27.03.22
Thurs – Sat
: 20: 00-01: 00, Sun: 20: 00-23: 00

seanse_profil.jpg

“Seance with the ghost in the machine” er en multimedie-installasjon sentrert rundt en skulptur laget av dataskjermer. Lys og tekstfragmenter forvrenges og reflekteres mot verkets omgivelser og skaper en hypnotisk atmosfære. Musikken i verket er laget av Nicholas Rakita.

 

Har du følt det, der du sitter i mørket og scroller youtube kl. 2 om morgenen, et glimt fra webkameraet som fanger øyet og kiler i nakkehåret? Finnes det et spekter i softwaren, en digital draug. Et gnist av bevissthet spunnet av verdensveven? Kan vi løfte på sløret og opprette kontakt med den andre siden av skjermen?

 

Kjersti Austdal (1990) er en billedkunstner basert i Oslo. Hun samler på menneskeskapte objekter som hun demonterer og kombinerer i skulpturer, installasjoner og performancearbeid. De siste årene har hun laget verk som utforsker digital teknologi fra et mytologisk perspektiv. Hun har en master i billedkunst med utdannelse fra Kunstakademiet i Oslo og Prague City University. Hun har tidligere stilt ut på Samtidskunstmuseet i Oslo, Akershus Kunstsenter, National Center for Contemporary Arts Moskva, og Stone Bell House Gallery i Praha, og er representert i det Nasjonale Videokunstarkivet med verket hun viser under årets Bergen Lights.

Verket finner du inne i studio til "OK foto" på kaien ved "Laksevågsfergen".

Inn en dør, opp en trapp og inn i mørket.

 

groeneboom
groeneboom_verk.jpg

Kulturaksen (2022)

Location: From DNS, towards Lille Lungegårdsvann and USF

24.03.22-27.03.22
Thurs – Sat
: 20: 00-01: 00, Sun: 20: 00-23: 00

groeneboom_profil.jpg

Bergens filmmiljø er rikt på dyktige filmskapere. Produksjoner innenfor denne kunstformen krever et stort apparat av kunnskapsrike mennesker. Her har Bergen mye å by på og talenter som Theodor er ettertraktet over hele verden.

 

Theodor jobber med spesialeffekter og er anerkjent i filmverden som en banebrytende oppfinner og kreativ resurs i utviklingen av det som blir mer og mer avanserte filmer. Han er bla.a eneste Bergenser som kan si at han har vært med å vinne en Oscar!

 

Theodor driver sammen med Mats Andersen filmstudioet Rebel Unit, med ti ansatte produserer de innhold og spesialeffekter til filmer over hele verden. De står også bak det dypvanns-scenarioet i kjelleren på Naturhistorisk museum.

 

Groeneboom har også sitt eget kunstneriske prosjekt, og arbeider all sin ledige tid med utvikling av alt det som er nytt og spennende innenfor faget.

 

Til Bergen Lights utforsker Theodor nye teknikker for anledningen. Tre videoverk som alle spinner rundt Groenebooms store fascinasjon for Georges Batailles filosofier om overflod. Noe som både gjennomsyrer samfunnet vi lever i, og ikke minst den konkrete øvelsen å lage videokunst til en lokal og engasjert lyskunstfestival.

rennande
Rennande_blått_verk.jpg

Kulturaksen (2022)

Location: From DNS, towards Lille Lungegårdsvann and USF

24.03.22-27.03.22
Thurs – Sat
: 20: 00-01: 00, Sun: 20: 00-23: 00

karlogco.jpg

Tenorsaxofonist, poet og miljøengasjerte Karl Seglem fra Årdalstangen er en annerkjent norsk musiker som har laget musikk siden tidlig på 80-tallet. Kjent for sine bukkehorn har Seglem skapt et helt eget musikkuttrykk i grenselandet mellom jazz, folkemusikk og elektronika. Han har gitt ut over 40 album, og samarbeidet med en lang rekke kunstnere både innenfor musikken og andre kunstformer. På nittitallet jobbet Karl tett med den nylig Nobelprisvinnende Jon Fosse og har et nært og viktig forhold til det nynorske språket, er engasjert i klima- og miljøsaken, vår kulturarv og ikke minst naturens ve og vel.

 

Karl har gitt ut 5 poesisamlinger (bøker), og det var dette arbeidet som ledet til prosjektet «Rennende Blått». Fra sin hjembygd Årdalstangen betrakter han tilværelsen på sin særegne måte, og i februar 2022 møttest kunstnerne Tone Einelia og Birk Nygaard til samarbeide om iscenesettelse av Karl sine ord ute i fri natur, med lokalbefolkningen som publikum og deltakende poeter.

 

Tone Einelia er skulptør, keramiker og stedsutvikler. Tone er utdannet lærer og ser på skolen som en særdeles viktig samfunnsarena. Hun  benytter en hver anledning til å spre det gode budskap om kreativitet, formgiving og kunst i det offentlige rom. I dette prosjektet tar hun med seg tekstene til Karl, samt egne tanker rundt bærekraft, miljøvern og det å være menneske i vår tid. I samarbeide med aktive kunskollega fra Bergen. 

Birk Nygaard er en anerkjent bergensk multimedieartist og initiativtaker for Bergen Lights. Han jobber til daglig med en lang rekke sceniske og romlige tilpasninger av eget og andres kunstneriske uttrykk. I «Rennande Blått» iscenesetter Birk Karls tekster, og Tone sitt arbeide ved bruk av video og laser.

 

Verket blir skrudd på kl 17:30 fredag 3. November 2023, og står og går kontinuerlig gjennom hele åpningstiden. 

 

Fredag og Lørdag: 17:00-23:00

 

Søndag: 17:00-22:00 

 

Verket er støttet av Vestland Fylkeskommune

oktalines
Birk_verk.jpg

Kulturaksen (2022)

Location: From DNS, towards Lille Lungegårdsvann and USF

24.03.22-27.03.22
Thurs – Sat
: 20: 00-01: 00, Sun: 20: 00-23: 00

birk_profil.jpg

Birk Nygaard er en anerkjent bergensk multimedieartist og initiativtaker for Bergen Lights. Han jobber til daglig med en lang rekke sceniske og romlige tilpasninger av eget og andres kunstneriske uttrykk. I «Rennande Blått» iscenesetter Birk Karls tekster, og Tone sitt arbeide ved bruk av video og laser.

I samarbeide med CP Norway har Birk til årets festival laget en serie med lysekroner som dekorerer parkeringsplassen ved utsiden av Kjødehallen.

Verket blir skrudd på kl 17:30 fredag 3. November 2023, og står og går kontinuerlig gjennom hele åpningstiden. 

 

Fredag og Lørdag: 17:00-23:00

 

Søndag: 17:00-22:00

biggoop
lysgaard_verk2.jpg

Kulturaksen (2022)

Location: From DNS, towards Lille Lungegårdsvann and USF

24.03.22-27.03.22
Thurs – Sat
: 20: 00-01: 00, Sun: 20: 00-23: 00

ola_lysgaard_portrett2.jpeg

Big Goop er et stedsspesifikt verk som blander tradisjonell animasjon med videofeedback.

Ola Lysgaard er billedkunstner og Bergens mest aktive VJ. Han er å finne på byens klubbscener cirka annenhver helg, og opptrer live med Ekkofestivalen parallellt med Bergen lights.

Verket blir skrudd på kl 17:30 fredag 3. November 2023, og står og går kontinuerlig gjennom hele åpningstiden. 

 

Fredag og Lørdag: 17:00-23:00

 

Søndag: 17:00-22:00

blåtorsdag
tonje_verk.jpg

Kulturaksen (2022)

Location: From DNS, towards Lille Lungegårdsvann and USF

24.03.22-27.03.22
Thurs – Sat
: 20: 00-01: 00, Sun: 20: 00-23: 00

tonje_profil.jpg

Tonje Froastad er illustratør og designer, som de siste årene har jobbet mye med illustrasjon i rom og omgivelser. I arbeidet sitt fokuserer hun spesielt på bruken av farger i omgivelsene våre, og hvordan vi påvirkes av det. 

 

Våren 2022 fullførte Tonje en master i visuell kommunikasjon og har siden hatt Vertfet som arbeidssted. Under Bergen Lights blir kontoret sted for en lysinstallasjon som projekteres ut vinduet. Installasjonen er en animasjon basert på silketrykk, inspirert av havet ved Vertfet og den høyt verdsatte roen det tilfører arbeidshverdagen.

bottom of page