top of page

Bergen Lights 2022

Utforsk lyskunst i Bergens byrom – 
takk for fire dager med lysopplevelser på USF Verftet.

 

I 2022 beveget vi oss nærmere vannet og mot slutten av mørketiden i mars, og invitererte til en sosial og magisk utendørs lysferd langs kaien på Verftet med unike og intime lysinstallasjoner.

Vi vandret fra Bergenhus Festning hvor vi var under Bergen Lights 2021, til USF Georgernes Verft, et område festivalen utforsker for første gang. Dette området er i rivende utvikling, og en storstilt utvidelse av kulturarenaen USF er underveis.

 

Program 2022

Bergen Lights er en festival som utvider det kulturelle tilbudet i Bergen. En festival som benytter lys, kunst og kreativitet til å fylle gatene og byrommet med opplevelser i tiden hvor kveldene fremdeles er mørke. I 2022 finner festivalen sted på USF Georgernes Verft, et område vi utforsker for første gang. Dette området er i rivende utvikling, og en storstilt utvidelse av kulturarenaen USFs lokaler er underveis. Vi arrangerer i år i uke 12, 24.-27. Mars. Våren står for døren og nettene blir kortere, derfor er åpningstidene i år 20:00-01:00, og 20:00–23:00 søndag. Velkommen til Bergen Lights 2022!

Kulturakse
IMG_1668_edited.jpg

Kulturaksen (2022)

Visningssted: Fra DNS, mot Lille Lungegårdsvann og USF

24.03.22-27.03.22
Tors–Lør
: 20:00-01:00, Søn: 20:00-23:00

Som den yrende, gode kulturbyen byen Bergen er har sentrum og de omliggende bydelene i større og større grad fått egne kulturhus og arenaer for kulturelle aktiviteter. Begrepet «Kulturaksen» har blitt brukt for å beskrive en slags hovedakse for hvor de store kulturinstitusjonene befinner seg i Bergen sentrum.

 

Med utgangspunkt i Den Nasjonale Scene og linjen sør/nord derfra, finner vi Fakultetet for Kunst, Musikk og Design i sør, Museumsrekken med Kode og Bergen Kunsthall, nyoppstartede Kulturhuset i Bergen, DNS, Carte Blanche og USF i Nord. Sentralbadet Scenekunsthus er under utvikling og vil forhåpentligvis om få år stå ferdig. USFs utvidelse inn i Kjødehallen er også en ny arena som vil berike Bergen sentrums enorme kulturelle tilbud i fremtiden. Flere andre viktige kulturinstitusjoner sprer seg også til andre deler av byen.
 

Som en hyllest til hele kulturlivet i Bergen installerer Bergen Lights årets store synlige verk for å synliggjøre i 1:1 hvor slike kulturelle akser går. To kraftige laserstråler skyter i hver sin retning med utgangspunkt i Den Nationale Scene; -det moderne utgangspunktet for kultur i Bergen, og tekster fra Erlend Nødtvedts «Bergens beskrivelse» vil møte deg når du har fulgt laserstrålen ned til USF Verftet og ankommer festivalens hovedområde i 2022, sørsiden av uteområdet bak USF.

Ferguson
Til program (1)_edited_edited.jpg

Connect (2021)


Kunstner: Erik Ferguson

Visningssted: USF Verftet

24.03.22-27.03.22
Tors–Lør: 20:00-01:00, Søn: 20:00-23:00

Animatør og CG-artist Erik Ferguson stiller til Bergen Lights med en serie korte animasjoner som utforsker mennesket, individet og relasjonen oss i mellom. «Connect» er et resultat av Fergusons utforskninger av høyteknologiske metoder for formgiving, i et format løftet frem av farsotten NFT som har herjet kunst og finansverden siden 2020.

En NFT, eller Non-Fungible Token, er en unik dataenhet lagret på en slags digital regnskapsbok, noe som bla. har oppfylt et lenge etterlengtet ønske om å kunne omsette digital kunst. Mye kontrovers er tilknyttet dette nye fenomenet, og man kan kanskje spørre seg hvor grensen mellom kunst og finans går. 

Bergen Lights ønsker å løfte frem kunsten i Fergusons arbeider, og sette hans sedvanlige taktile og organiske stil inn i stedstilpassede installasjoner på vårt festivalområde, gratis for våre gjester.

Til Bergen Lights 2022 stiller Erik Ferguson med 3 verk, i hans sedvanlige taktile og organiske stil.  

Om kunstneren: 
Erik Ferguson er en halvt skotsk, halvt norsk CG-artist og regissør, bosatt i Bergen. Fergusons verk avviker fra mer mainstream CG-kunst ved at han skildrer teksturer og taktilitet som mange finner urovekkende, hovedsakelig med fokus på organisk realisme inspirert av naturen. Det er en sterk organisk tilstedeværelse i alt arbeidet hans, som ofte involverer hud eller hudvev som beveger seg på en realistisk måte, løsrevet fra sine naturlige omgivelser.

Ferguson presser grensene for organisk, vakkert grotesk CG, og mater sin legion av Instagram-følgere med en konstant strøm av tester og eksperimenter fra kontoen.

 

@fergemanden

Sicmanova
IMG_9388.jpg

Corals (2022)


Kunstner: Patrícia Šichmanová

Visningssted: USF Verftet, i bukten

24.03.22-27.03.22
Tors–Lør: 20:00-01:00, Søn: 20:00-23:00

Forankret under vannet i seilbukten bak USF skinner 3 skulpturer gjennom taren og demringene på havbunnen.

Glasskunstner Patricia Sichmanova er en ung og fremadstormende kunstner, inspirert av det norske landskapets former og kontraster. Hun fanger disse inntrykkene med materialer med varierte og kontrasterende muligheter, og utforsker de videre gjennom form, farger og tekstur for å gjenskape de inviterende og rå norske landskapene og lysets eteriske og intrikate former.

De tre glasskorallene som lyser opp i glass under havflaten under Bergen Lights påminner oss om naturens vitalitet og skjørhet i møte med oss mennesker.  

 

Om kunstneren:
Patrícia Sichmanová er en Bergensbasert artist oppvokst i Bratislava, Slovakia hvor hun fullførte en Master fra the Academy of Fine Arts and Design i 2017. Sichmanová arbeider med glass og metall, og den nordiske naturen med sine landskap og naturfenomener har hatt sterk innflytelse på hennes arbeid.

www.sichmanova.sk

Sandboe
IMG_8275_edited.jpg

Invisible Visible (2017)


Kunstner: Randiane Sandboe

Visningssted: USF Verftet, i containeren

24.03.22-27.03.22
Tors–Lør: 20:00-01:00, Søn: 20:00-23:00

«Invisible Visible» er skapt som en invitasjon inn i mørket. Visuell kunstner og lysdesigner Randiane Sandboe har ønsket å bringe den klare stjernehimmelen tilbake til byen, til påminnelse om at tussmørket og stjernene fremdeles finnes om vi slår av bybelysningen.

 

Den omslukende installasjonen står i en lystett container, og Sandboe oppfordrer publikum til å gå inn i containeren, stå der et par minutter slik at pupillene blir vant til mørket, og oppleve et sjeldent, mørkt og undrende univers.                                                    
                                                                                                                                             

Om kunstneren:

Randiane Sandboe (1994) er selvstendig næringsdrivende lysdesigner og visuell kunstner med base i Bergen. Sandboe har interesse for både scenelys, arkitektonisk lys og lyskunst hvilket påvirker arbeidene hennes. Hun har en bachelor i romdesign fra Universitetet i Bergen (2019) og tar for øyeblikket deltidsmaster i lysdesign ved Høgskolen i Wismar, Tyskland.

 

Etter fullført bachelor har hun jobbet fulltid som lysdesigner og opparbeidet seg erfaring fra aktører i Bergen som Den Nationale Scene, Det Vestnorske Teateret, Bright, M12 og festivaler som Vill Vill Vest, Oktoberdans og Bergen Dramatikkfestival. I 2020 fikk hun lysdesigner Silje Grimstad som mentor, etableringsstipend fra Bergen Kommune og diversestipend fra Kulturrådet. For tiden er Sandboe engasjert som lysdesigner i flere scenekunst-produksjoner, blant annet med Lene Therese Teigen (NO), Andrea Spreafico (IT) and Miriam Prestøy (NO).  

 

www.randiane.myportfolio.com  @randiane

Isachsen
Monad.png

Monad (2021)


Kunstner: Anastasia Isachsen

Visningssted: Vannet bak USF

24.03.22-27.03.22

Tors–Lør: 20:00-01:00, Søn: 20:00-23:00

Det nasjonale miljøet av lysfestivaler er voksende. Internasjonalt har slike festivaler vært utbredt lenge, og nå ser vi en eksplosjon av initiativer i hele landet. Anastasia Isachsen er involvert i flere av disse. Fra sitt produksjonsselskap Fjord Studio produserer og kuraterer hun lyskunstverk som blir vist i inn- og utland. Fjord Studio står bak Fjord Oslo, Norges største lysfestival som arrangeres i november hvert år på tredje året i 2021, og Fjord Geiranger som gikk av stabelen for andre gang i mars i år. Anastasia blir også hyret inn for å kuratere lyskunstproduksjoner i utlandet, og kom nylig tilbake fra en lyskunstutstilling i Toronto som hun kuraterte og produserte gjennom Fjord Studio, som hadde fokus på å presentere nordiske lyskunstnere. Anastasia er også video- og lyskunstner med et bredt spekter av kulturproduksjoner både i Norge og i utlandet.
 Bergen Lights ønsker å styrke det nasjonale nettverket av nyskapende initiativer innenfor vår sjanger og har derfor invitert Anastasia til Bergen for å vise frem sitt nyeste verk «Monad», en fantastisk videoprojeksjon på en vannvegg akkompagnert av musikk fra Arve Henriksen.

Anastasia Isachsen: Kunstnerisk utforming og ide 
Arve Henriksen: Musikk 
Bergen Lights: Teknisk løsning lokalt

BergenLights
grid_skisse04.jpg

Griddet (2022)

Kunstner: Bergen Lights

Visningssted: Parkeringsplassen, USF Verftet

 

24.03.22-27.03.22
Tors–Lør: 20:00-01:00, Søn: 20:00-23:00

En av ambisjonene til lysfestivalen er å bygge bro mellom kunst og kreative utforminger av lys i offentligheten. Vi samarbeider derfor med en gruppe lokale leverandører og installatører av offentlig belysning. Disse samarbeidspartnerne arrangerer også seminaret «Lyskonferansen i Bergen» dagen før arrangementet åpner for publikum. En av disse aktørene CP Norway har til programmet i 2022 bidratt med 80 spesielle lamper fra sitt sortiment, disse lampene har vi i Bergen Lights med vår kreative og tekniske kapasitet bygget sammen til en større installasjon som kan bivånes igjennom festivalhelgen på parkeringsplassen bak USF.

Reindeer-flashmob-paris.jpg

Possible Nature/

Reindeer Moby (2021)

Kunstner: Shok Han Liu (Alice)

Visningssted: Vandrende rundt på området

 

24.03.22-27.03.22
Tors–Søn 20:30–21:30

Alice

Reindeer Moby er et pågående animasjonsprosjekt startet i desember 2021. Det tar sikte på å vekke folk til å tenke nytt om forholdet mellom menneskelig samfunn og naturen –  en reinsdyr-flashmob som vandrer rundt om i verden. Installasjonen vil flytte rundt på seg på området mellom 20.30-21.30 hver dag. 

 

Om kunstneren:
Shok Han Liu (Alice) er en kunstner født og utdannet i Hong Kong hvor hun jobbet som grafisk designer, animatør, videoprodusent og kunstledelse.
Etter å ha bodd i Nord-Europa i årevis, er det naturlig nok landskap og natur som dominerer hennes kunstverk. I sitt kunstnerskap utforsker hun forholdet mellom menneske og natur gjennom digital tegning og animasjon.

 

Image from iOS.jpg

Tegninger (2022)

Kunstner: Thomas Bruvik

Visningssted: Kaien ved Kjødehallen
24.03.22-27.03.22
Tors–Lør: 20:00-01:00, Søn: 20:00-23:00

Bruvik

Tegninger springer fra en tanke om et landskap på et landskap. Ledstripene som utgjør verket blir et abstrakt landskapsmaleri som interagerer med området rundt, framhever linjer og leker med former.

Anker 1
image4_edited.jpg

Audible Kitch Frames (2022)

Kunstner: Torbjørn Sandnes

Visningssted: Sørveggen av Kjødehallen
24.03.22-27.03.22
Tors–Lør: 20:00-01:00, Søn: 20:00-23:00

Torbjørn Sandnes er en norsk lysdesigner og multimediekunstner, som driver sin egen nyoppstartede lysfestival i Tromsø. Som et ledd i vårt nettverkssamarbeid festivaler i mellom har vi lenge snakket om utveksling av kunstnerisk innhold. Vi var heldig når Sandnes ville stille opp, på kort varsel, for å projisere på Kjødeveggshallen. Hans verk kan sees på Kjødehallens sørlige side.

Lyskonferanse
lyskonf.jpeg

Lyskonferansen i Bergen


Sted: USF Verftet

23.03.22 12:00–19:00

Lyskonferansen er tilbake!

Dagen før festivalstart begynner det lysfaglige seminaret som vi samarbeider med aktører innenfor det lysfaglige miljøet i Bergen om. 

Program på Lyskonferansen: 

 

12.30 Mingling


12.45 Velkommen og presentasjon ved prosjektleder av «Lyskonferansen» Bjørn Horn, www.asplanviak.no

 

13.00 Flerfaglig lysdesign i nytt regjeringskvartal v/ Erlend Lillelien lysdesigner MNL, www.asplanviak.no


13.30 Well-beeing v/ Arne Grønsdal lysdesigner MNL, www.CP-Norway.no


14.00 Office lighting: Combining architecture, activity and atmosphere for sustainable lighting solutions v/ Dr Thomas Schielke, www.erco.com


14.30 Deichmanske v/ Linda Knoph www.multiconsult.no


15.00 Circular Economy in Lighting – Countering Design Obsolescence v/ Emilio Hernandez Lighting Designer & Co – Founder of Stöm www.louispoulsen.com


15.30 Minglepause med litt mat


16.00 HCL/TW Human Centric Lighting – Belysning med mennesket i sentrum v/ Henrik Clausen www.fagerhult.com


16.30 Endringer i nye NS-EN 12464-1:2021 og Luxtabell 1B v/Erlend Lillelien lysdesigner MNL www.asplanviak.no og v/ Anders Bru salgssjef Sluttbrukerteam www.glamox.com


17.00 Bærekraftige og energieffektive belysningsinstallasjoner v/ Anders Bru salgssjef Sluttbrukerteam www.glamox.com


17.30 Re:Think v/ Lars Eriksson www.fagerhult.com


18.00 Buildings of the future v/ Alan Jackson www.vanpee.com

​Bergen Lights presenterer:


18:30 Anastasia Isachsen – Kunstnerisk leder og grunnlegger Fjord Studio – «Fremtiden er lys. Lyskunst – nye muligheter for steds- og publikumsutvikling»


19.00 Middag for påmeldte i Sardinen


Etter middag vil deltakerne på seminaret bli invitert til en eksklusiv førpremiere på Bergen Lights program for 2022. Deriblant Anastasia Isachsen sitt verk «Monad» fra kl 21:00 – 23:00.

Produksjon Bergen Lights 2022

Thomas Hocking, Thomas Bruvik, Lillian Santos Herberg og Birk Nygaard. 

bottom of page