top of page

Tusen takk til alle dere som tok turen til Bergen Lights på Bergenhus Festning!

Godt besøk og gode tilbakemeldinger har gitt oss motivasjon til å fortsette med å jobbe frem en årlig festival i januar.

Tusen takk til alle kunstnere og innholdsleverandører: 
Pekka Stokke, 1001W og Fjell Festning Light Festival, Kunstpilotene, Ana Jorge, Francisco Munoz, Håkon Hoffart, Tijs Ham, S12 Galleri og Verksted, Litteraturhuset i Bergen og Northing.

Tusen takk til alle frivillige!
 

Tusen takk til våre bidragsytere:

Bergen kommune, Sparebanken Vest og BKK-konsernet og til vår samarbeidspartner: Forsvarsbygg og Vidar A. Stusdal Fyllingsnes.


Tusen takk til andre alle som bidro til at dette ble mulig!

Bergen Kjøtt og Eva Rowson, Fløyen As, GC Rieber Eiendom, Bergen Live, Bergen Sentrum, Bergen Næringsråd, Flex Reklame, Martin Professional, Torbjørn Torsvik ved PWC, Lars Ove Toft ved BEK, Ivar Chelsom Vogt ved Kulturhuset USF og Asle Bakke Brodin ved Ekko Festivalen.

Tusen takk for kreativ hjelp fra

Randiane Sandboe for belysning av inngangsparti og Sjur Aarthun for foto-dokumentasjon.

Og tusen takk til vår flotte stab:

Lillian Santos Herberg og Thomas Bruvik

 

Sees neste år!

Bergen Lights 2021 er støttet av:

I samarbeide med:

LogorekkeLang_web.png
LogorekkeLang_web.png
Bergenhus i skumring_RedDream2_medreflex

2021

LYS TROSS ALT!

Utendørs lysopplevelser på Bergenhus Festning

Fredag 22. til søndag 24. januar

Gratis å delta men for å ivareta godt smittevern må alle forhåndsregistrere seg her:  

Lenke for registrering

TIDER:

Fredag 22. januar kl 16:30 - 22:30

Lørdag 23. januar kl 16:30 - 22:30

Søndag 24. januar kl 16:30 - 18:30

PROGRAM

LYSKUNST: PROSJEKTER OG INSTALLASJONER

“Metrisk enhet” av Pekka Stokke

Videoprojiseringer av Ana Jorge Patrøa, Francisco Munoz og Håkon Hoffart

“Glød” av 1001W

“Refract / Recurse” av Tijs Ham og Birk Nygaard

“Music for Plutocracy” av Anne Katrine Senstad. Utstilling på S12.

 

BARNE- OG FAMILEPROGRAM​

“Lux Animalia del 2” av Kunstpilotene

“Lanternefest”  arr. av Litteraturhusets “Lille Lørdag” og Northing

Bergen Lights 2021 er støttet av:

I samarbeide med:

LogorekkeLang_web.png
LogorekkeLang_web.png

Takk til:

S12, Bergen Kjøtt, Fløyen, GC Rieber Eiendom, Bergen Live, Bergen Sentrum AS, Bergen Næringsråd,  Flex Reklame, Martin Harman,

Torbjørn Torsvik, Lars Ove Toft, Ivar Chelsom Vogt, Asle Brodin, Randiane og Jonas

kart_festning_1.4_Kandidat.jpg
Metrisk
Pekka_PastedGraphic-4.tiff

METRISK ENHET 
Pekka Stokke

Plasseringer: Rosenkrantztårnet, Allé festningsområdet, Ved Kong Haakon VII statue, Plenen, Bontelabo, Koengen, Fløyen

IMG_2474_krymp.jpeg

"Relasjonell estetikk i kunst handler om å konstruere en sosial opplevelse, der møtet mellom tilskuer/deltaker/tilfeldig forbipasserende og kunstverket er selve poenget. Installasjonen “Metrisk enhet” skal tegne opp en ny sammenheng, en ny linje, et estetisk rom i bystørrelse som betrakteren kan gå inn i, parallelt med den fysiske byen. Rammen - i ulike størrelser på ulike steder - henspeiler også på de nye rammene for sosial omgang i en pandemi. Øyemålet, avstanden, den private sonen."

Pekka Stokke

Pekka Stokke er en erfaren scenekunstner, lysdesigner, og video- og installasjonskunstner. Det siste tiåret har han fra sin base i Trondheim bygget opp en rik portefølje av offentlige installasjoner og arbeider både regionalt og nasjonalt. Under Bergen Lights 20 bidro Pekka med innhold til vannveggen på Vågen, projisert på vannvegg fra brannbåten Sjøbrand.

http://www.ljos.no

Bergen Lights har i løpet av 2020 arbeidet sammen med Pekka Stokke om å utvikle et prosjekt som kunne benytte et stort område av byen og prege festivalens visuelle uttrykk. Vi ønsket også et prosjekt som kunne illustrere den “mellomtilstanden” som vi er i akkurat nå; rammene som vi må forholde oss til. Flere formater for årets arrangement ble vurdert og til slutt landet vi på å holde alt på Bergenhus festningsområde og prosjektet ble tilpasset denne visningsarenaen. Festivalen har samarbeidet med Stokke om utvikling av rammene som nå er plassert på steder som festivalen ønsker å jobbe med også i fremtiden. Rammene på Bontelabo og på Fløyen er plassert for å illustrere avstander og festivalens ønske om å strekke seg ut i bybildet. Størrelsen på hver ramme blir også annonsert, for at publikum skal kunne reflektere over størrelser i rom.

prosjekt_projisering.jpg
vid

VIDEOPROJISERINGER
Flere kunstnere

 

Plasseringer: Håkonshallens bakside

Bergen Lights ønsker å etablere et prosjekt hvor videokunst presenteres på fasader i byrommet under festivalen i årene som kommer. Prosjektet skal være en utforskning av videoprojisering med fokus på aspekter hvor lyset er i førersetet. Under Bergen Lights 2021 har vi invitert tre lokale kunstnere til å lage hver sin snutt på mellom 3 og 5 minutter som vil gå i loop hver kveld i løpet av arrangementsperioden.

138894725_250594449772292_40366714913535

Multimediakunstner Ana Jorge Patrøa, opprinnelig fra Portugal, har fra sitt bosted i Bergen i en årrekke engasjert seg i musikalske samarbeidsprosjekter. Ved hjelp av en overhead og andre kreative grep har hun brakt nye sceniske uttrykk til byens scener og festivaler.

Ana har til årets festival blitt bedt om å lage en digital representasjon av sitt analoge særegne uttrykk. Ved hjelp av en overhead og ulike teknikker skaper hun abstrakte former, som hun lydsetter med sin egen stemme.

merfargekontrast.jpg

Francisco Munos

https://www.krop.com

Den anerkjente fotografen, filmskaperen og «alkymisten» Francisco Munoz bidro i 2020 til utvikling av festivalens profil og til vann-projisering på Vågen. Bergen Lights har invitert Fransisco til å videreutvikle dette arbeidet og delta i årets projisering på baksiden av Håkonshallen. Videoen er spilt inn i Franciscos studioer på Dokken. Medvirkende er danseren Sara V. Esaian og musikken er av Ralph Myers.

HåkonWeb01.jpg

Håkon Hoffart

www.håkonhoffart.com

Håkon Francisco Hoffart er billedkunstner, regissør og forfatter fra Oslo. Hoffart har i mange år vært en aktiv produsent av digital kunst, i særskilthet memes, anslått til å ha blitt sett av en halv milliard mennesker. Hans kunstvirksomhet på internett fra 1995-2017 ble dokumentert over 50 sider i "det teknologiske nummeret" av Tidsskriftet Fanfare, og i høst inntok han

KODE 2 under Oktoberdans med en videoinstallasjon og flere performancer som kretset rundt transhumanisme og teknologi. Til årets program har Håkon laget et nytt, lysende verk for Håkonshallen. 

"På årets Bergen Lights vil Hoffart stille et helt nytt verk til veggs på Håkonshallen. 
Håkon bidrar med et nytt verk som vil belyse Håkonshallen. 
Håkon inntar Håkonshallens vegg med et lysende verk om renselse."

122002484_1741185812712738_1424833188750
Anker 1

GLØD

1001W

 

Plassering: Bak kommandantboligen

Bilde fra Fjell festning Light festival i Oktober 2020, Foto: Bjarte Wergedahl, Sotra Fotoklub

Lysfestivaler er allerede en stor trend verden over, og rundt omkring i Norge etableres en rekke arrangementer som benytter seg av lys som medium i den mørke årstiden. Oslo har sin festival og Bergen har sin. Men man trenger ikke dra lengere enn til vår nabokommune for å finne en vakker lysfestival. I bekmørket på baksiden av Liatårnet, nærmere bestemt Fjell festning, har en gruppe idealister og kunstnere siden 2016 arbeidet med ulike, ofte stedsspesifikke, lysinstallsjoner. Bergen Lights ønsker å være lysfestivalen de andre lysfestivalene føler seg velkommen til, og inviterer i år kunstnerne bak festivalen til å komme til Bergen.

1001W vil under Bergen Lights 2021 presentere et nytt verk de har arbeidet fram for anledningen.

GeirOlav_Portrett.jpg

"I disse tider – er det naturlig,

å gi en hyllest til fenomenet «glød».

Felleskap og samhold – den globale glød.

Lidenskap og drivkraft – den indre glød.

Uten «glød» ingen framtid.

Med lys drodler vi rundt spennet fra kosmos til arvets molekyl"

Geir Olav Sebjørnsen og Petter Bergerud

Bilde Petter.png

Petter Bergerud, Professor ved Fakultet for Kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen, og Geir Olav Sebjørnsen, Utstillingsarkitekt ved Museum Vest, er begge medlemmer av lysgruppen 1001 Watt som driver Fjell Festning Lysfestival.

Anker 2

REFRACT/RECURSE 

Tijs Ham og Birk Nygaard

 

Plassering: Fjellveggen mot Sverresborg

Som mange andre festivaler har også Bergen Lights engasjerte stab som også består av utøvere innenfor feltet. Under årets festival velger festivalens Kreative leder også å sette opp et verk hvor han selv er direkte involvert. Sammen med kunstneren Tijs Ham har de for årets fremsyning utviklet en utendørs variant av prosjektet sitt "Refract/Recurse".

Siden 2017 har duoen samarbeidet om dette audiovisuelle prosjektet. Prosjektet tar utgangspunkt i show-laserens teknologier, og benytter både lyd og lys som produseres av laseren. Gjennom  “omdirigering av lyd” og fragmenterte laserstråler skaper duoen en audiovisuell opplevelse hvor lys og lyd fremstår sammensmeltet. En innendørs variant av verket er også utviklet, og presenteres illa vinteren hos Ekkofestivalen i Skostrædet.

tijs uib.jpg

Tijs Ham ('81) er en musikker og lydkunstner fra Nederland som arbeider innen live elektronisk musikk og lydkunst. Han har gitt ut flere album som Tapage, var medstifter av 'Soundlings Collective' og har jobbet for STEIM (Studio for Electro-Instrumental Music) som kunstner, arrangør og medlem av deres kunstneriske styre. I sin kunstutøvelse fokuserer han på kaotiske prosesser og musikkuttrykk, og bygger nye elektroniske instrumenter og installasjoner. Kaos er også det drivende temaet for hans kunstneriske forskning ved UiB, Griegakademiet.

birk.jpg

Birk Nygaard

https://www.bnvisuals.com

Birk Nygaard har siden tidlig 2000-tallet arbeidet med forskjellige uttrykk innenfor video- og lyskunst. Han arbeider med byens, musikk- og klubbmiljø og turnert med store og små teater og musikk-produksjoner. I 2019- var Birk en av pådriverne til stable på beina det som skulle bli Bergen Lights. Han arbeider i dag som kreativ leder for festivalen, samtidig som han driver sitt enkelpersonsforetak fra sitt studio på Bergen Kjøtt.

Anker 3
S12-AnneSenstad-Presse-5.jpg

MUSIC FOR PLUTOCRACY

Anne Katrine Senstad

 

Vises på S 12 Galleri og Verksted

S12 Galleri og Verksted er et åpent ressurssenter for kunstnere og designere som jobber med glass. De driver verkstedet med høyt kvalifiserte medarbeidere og spesialisert utstyr. Hit inviterer de utøvere fra hele verden. Med Bergen Lights i tankene setter S12 i år som i fjor opp en utstilling som kan presenteres under festivalens program.

Les mer om S12

Utstillingen av Anne Katrine Senstad sin neoninstallasjon er åpen på S12 til 28. mars og kan oppleves i forbindelse med Bergen Lights. Det blir samtale med kunstneren lørdag 23. januar kl 14:00 på S12. Utvidede åpningstider i festivalperioden: Kl 12:00 – 19:00

Les mer om utstillingen

Skjermbilde 2021-01-20 kl. 21.26.51.png

Anne Katrine Senstad

http://annesenstad.com

Senstad vokste opp i både Singapore og Norge. I dag bor hun både i New York og Oslo. Hun har sin kunstfaglige utdannelse fra institusjoner som University of California i Berkley, Parsons School of design, New York og New School for sosial research, New York.

Anker 4
ProfilbildeLuxAnimalia.jpg

LUX ANIMALIA  

Kunstpilotene

 

Plassering: Kommandantens hage

Velkommen tilbake til de lysende dyrenes verden! På hvite papirsommerfugler kan du tegne, skrive og dele dine tanker om verden. Sommerfugler dekoreres og bosettes blant lysende dyr på en egen sommefuglklode på Bergenhus festning.

Sammen med sommerfuglene laget i januar 2020 i forbindelse med byjubileet, vil de nye dyrene bli en del av kunstinstallasjonen “Lux Animalia, del 2”. Vi setter opp smitterverntrygge arbeidsstasjoner med nødvendig materiell og du henger sommerfuglen din på “sommerfuglkloden” når den er ferdig.

Verksted:Fre 22.01 og lør 23.01 kl 16.30-19:30 (sønd. til kl 18.30)

 

Utstilling:Fre 22.01 og lør 23.01 kl 19:30-22.30 (sønd. til kl 18:30)

IMG_2448.jpeg

Anette og André  Marandon

https://www.facebook.com/kunstpilotene/

Deltakende kunst i by og natur.

kunstpilotene inviterer til medskaping og utprøving av omgivelser og kreativitet.

Vi rigger opp midlertidige kunstcamper hvor vi kan leke, lage og utforske kunst.

Anker 5
IMG_3885.JPG

LANTERNEFEST  

Northing og Litteraturhuset

 

Plassering: Langs med traseen

Lag di eiga lanterne! Lanternefesten er ein kinesisk tradisjon som kan sporast 1800 år tilbake i tid. Ein lagar lanterner til festen ikkje berre for å lyse opp den mørke tida om vinteren, men for å fortelje historier med fine teikningar på lanternene som lagar lysspel. Vil du lage di eiga lanterne som fortel dine historier?

 

Northings lanterneworkshop  ble satt i gang av Litteraturhuset i Bergen og kan følges på youtubelinken nedenfor. Små og store kan sitte heime i si eiga stove og lage lykt. Dersom du ikke fikk hentet materialer i Boksalongen så kan du prøve å lage din egen modell. 

Kom med lykten du har bygget til festningen fredag 22. januar fra kl 16:30 og heng den opp på anvist sted på festningsområdet!

PS.: Alle Lyktene er nå hentet og det er tomt for i år.

yilei.jpg

Ben Wenhou Yu og Yilei Wang

https://www.northing.no

Ben.jpg

Founded by architect Ben Wenhou Yu and designer Yilei Wang in Bergen, Norway, Northing is a multi-functional space with a focus on publication, design, music, cultural events and cross-cultural communication. Based in Bergen, Norway and with an East Asian cultural background, Northing is dedicated to promoting Norwegian culture among artists and designers to East Asia and the other way round.

Pekka_PastedGraphic-4.tiff

Året 2020 begynte storslått og lovende med åpning av byens 950 års jubileum og den første gjennomføringen av Bergen Lights. Så stoppet det. Byen, og verden, gikk i karantene og kulturarrangementer ble vanskelig å gjennomføre. Vi gikk over til å arbeide og å møtes digitalt, og veldig mange mennesker og bedrifter ble skadelidende. I tillegg har vi opplevd andre katastrofer som preger oss ved inngangen til det nye året.

Nettopp nå trenger vi lys - og over alt dekoreres det med lysende hjerter som indikerer at livet går sin gang og at “alt blir bra igjen”.
Bergen Lights understreker også dette - at vi er i en unntakstilstand og at alt blir bra igjen til slutt, derfor inviterer vi til en liten koronatrygg lysopplevelse på Bergenhus Festning fredag 22. - søndag 24. januar, dersom smittesituasjonen tillater det. Akkurat nå er det tillatt med utearrangement dersom 1-metersregelen overholdes, og dette forholder vi oss til inntil videre.

 

Prosjektet “Metrisk Enhet" av Pekka Stokke sier noe om de rammene vi må forholde oss til, både i det daglige og for å kunne samles om felles opplevelser. Med røde rammer understreker vi at vi er i en vanskelig tid, men en tid som likevel er preget av håp.

Rammen for Bergen Lights 21 er Bergenhus festning, et sentralt samlingssted i Bergen sentrum. Her vil vi presentere lysverk og -aktiviteter av lokale og nasjonale aktører.

 

Bergen internasjonale lysfestival skal være et årlig vinter-arrangement. Å arrangere en utendørs lysfestival i Bergen i slutten av januar vil alltid være utfordrende, men det vil alltid være da vi trenger den mest.

 

Vi har mottatt støtte fra Bergen kommune, Sparebanken Vest og BKK, og samarbeider med Forsvarsbygg og Litteraturhusets "Lille Lørdag".
Takk til kunstnere og aktører som gjør Bergen Lights 21 mulig:
S12 Galleri og verksted, Kunstpilotene, Pekka Stokke, Ana Patrøa Jorge, Francisco Munoz, Tijs Ham
Og takk til Fløybanen AS, Bergen Kjøtt, Bergen Live for at Bergen Lights skal kunne gjennomføres i år også. 

 

Vel møtt!

RAMMER

bottom of page