top of page
Bergenhus i skumring_RedDream2_medreflex

2021

LYS TROSS ALT!

Fredag 22. til søndag 24. januar inviterer Bergen Lights til en lysopplevelse på Bergenhus Festning.

Selv om vi er i en usikker pandemisituasjon ønsker vi å gi en lysopplevelse i trygge omgivelser utendørs

TIDER:

Fredag 22. januar kl 16:30 - 22:30

Lørdag 23. januar kl 16:30 - 22:30

Søndag 24. januar kl 16:30 - 18:30

Smittevern

For å ivareta godt smittevern må alle forhåndsregistrere seg. Det er gratis å delta. Lenken for bestilling blir lagt ut om kort tid.

Husk å overhold 1 meters-regelen og ha med deg munnbind : )

Lenke for registrering

Vel møtt!

PROGRAM

LYSKUNST: PROSJEKTER OG INSTALLASJONER

“Metrisk enhet” av Pekka Stokke

Videoprojiseringer av Ana Jorge Patrøa, Francisco Munoz og Håkon Hoffart

“Glød” av 1001W

“Refract / Recurse” av Tijs Ham og Birk Nygaard

“Music for Plutocracy” av Anne Katrine Senstad. Utstilling på S12.

BARNE- OG FAMILEPROGRAM

“Lux Animalia del 2” av Kunstpilotene

“Lanternefest”  arr. av Litteraturhusets “Lille Lørdag” og Northing

Pekka_PastedGraphic-4.tiff

"METRISK ENHET"av Pekka Stokke
Plasseringer: Rosenkrantztårnet, Allé festningsområdet, Ved Kong Haakon VII statue, Plenen, Bontelabo, Koengen, Fløyen

IMG_2474_krymp.jpeg

"Relasjonell estetikk i kunst handler om å konstruere en sosial opplevelse, der møtet mellom tilskuer/deltaker/tilfeldig forbipasserende og kunstverket er selve poenget. Installasjonen “Metrisk enhet” skal tegne opp en ny sammenheng, en ny linje, et estetisk rom i bystørrelse som betrakteren kan gå inn i, parallelt med den fysiske byen. Rammen - i ulike størrelser på ulike steder - henspeiler også på de nye rammene for sosial omgang i en pandemi. Øyemålet, avstanden, den private sonen."

Pekka Stokke

Pekka Stokke er en erfaren scenekunstner, lysdesigner, og video- og installasjonskunstner. Det siste tiåret har han fra sin base i Trondheim bygget opp en rik portefølje av offentlige installasjoner og arbeider både regionalt og nasjonalt. Under Bergen Lights 20 bidro Pekka med innhold til vannveggen på Vågen, projisert på vannvegg fra brannbåten Sjøbrand.

Bergen Lights har ila 2020 arbeidet sammen med Pekka Stokke om å utvikle et prosjekt som kunne benytte et stort område av byen og prege festivalens visuelle uttrykk. Vi ønsket også et prosjekt som kunne illustrere den “mellomtilstanden” som vi er i akkurat nå; rammene som vi må forholde oss til. Flere formater for årets arrangement ble vurdert og til slutt landet vi på å holde alt på Bergenhus festningsområde og prosjektet ble tilpasset denne visningsarenaen. Festivalen har samarbeidet med Stokke om utvikling av rammene som nå er plassert på steder som festivalen ønsker å jobbe med også i fremtiden. Rammene på Bontelabo og på Fløyen er plassert for å illustrere avstander og festivalens ønske om å strekke seg ut i bybildet. Størrelsen på hver ramme blir også annonsert, for at publikum skal kunne reflektere over størrelser i rom.

prosjekt_projisering.jpg

VIDEOPROJISERINGER Flere kunstnere
Plasseringer: Håkonshallen

Bergen Lights ønsker å etablere et prosjekt hvor videokunst presenteres på fasader i byrommet under festivalen i årene som kommer. Prosjektet skal være en utforskning av videoprojisering med fokus på aspekter hvor lyset er i førersetet. Under Bergen Lights 2021 har vi invitert tre lokale kunstnere til å lage hver sin snutt på mellom 3 og 5 minutter som vil gå i loop hver kveld illa arrangementsperioden.

138894725_250594449772292_40366714913535

Multimediakunstner Ana Jorge Patrøa, opprinnelig fra Portugal, har fra sitt bosted i Bergen i en årrekke engasjert seg i musikalske samarbeidsprosjekter. Ved hjelp av en overhead og andre kreative grep har hun brakt nye sceniske uttrykk til byens scener og festivaler.

Ana har til årets festival blitt bedt om å lage en digital representasjon av sitt analoge særegne uttrykk. Ved hjelp av en overhead og kreative teknikker skaper hun abstrakte former, som hun lydsetter med sin egen stemme.

merfargekontrast.jpg

Francisco Munos

https://www.krop.com

Den anerkjente fotografen, filmskaperen og «alkymisten» Francisco Munoz bidro i 2020 til utvikling av festivalens profil og til vann-projisering på Vågen Bergen Lights har invitert Fransisco til å videreutvikle dette arbeidet for å delta i årets projisering på baksiden av Håkonshallen. Videoen er spilt inn i Franciscos studioer på Dokken. Medvirkende er danseren Sara V. Esaian og musikken er av Ralph Myers.

HåkonWeb01.jpg

Håkon Hoffart

www.håkonhoffart.com

Håkon Francisco Hoffart er billedkunstner, regissør og forfatter fra Oslo. Hoffart har i mange år vært en aktiv produsent av digital kunst, i særskilthet memes, anslått til å ha blitt sett av en halv milliard mennesker. Hans kunstvirksomhet på internett fra 1995-2017 ble dokumentert over 50 sider i "det teknologiske nummeret" av Tidsskriftet Fanfare, og i høst inntok han

KODE 2 under Oktoberdans med en videoinstallasjon og flere performancer som kretset rundt transhumanisme og teknologi. Til årets program er Håkon blitt bedt om å lage "video som egner seg på en lysfestival".

122002484_1741185812712738_1424833188750

"GLØD" 1001W

Plassering: gressmatten bak kommandantboligen

Lysfestivaler er allerede en stor trend verden over, og rundt om kring i Norge etableres det i disse dager et større og større nettverk av arrangementer som benytter seg av lys som medium i den mørke årstiden. Oslo, har sin og Bergen har sin. Men man trenger ikke dra lengre enn til vår nabokommune for å finne vakker lysfestival. I bekmørket på baksiden av Liatårnet, nærmere bestemt Fjell festning, har en gruppe idealister og kunstnere helt siden 2016. Bergen Lights ønsker å være lysfestivalen de andre lysfestivalene føler seg velkommen til, og inviterer i år kunstnerne bak et av verkene fra fjorårets festival til å komme til Bergen.

GeirOlav_Portrett.jpg

"I disse tider – er det naturlig,

å gi en hyllest til fenomenet «glød».

Felleskap og samhold – den globale glød.

Lidenskap og drivkraft – den indre glød.

Uten «glød» ingen framtid.

Med lys drodler vi rundt spennet fra kosmos til arvets molekyl"

Geir Olav Sebjørnsen og Petter Bergerud

Bilde Petter.png

Petter Bergerud, Professor ved Fakultet for Kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen, og Geir Olav Sebjørnsen, Utstillingsarkitekt ved Museum Vest, er begge medlemmer av lysgruppen 1001 Watt som driver Fjell Festning Lysfestival.

Bergen Lights 2021 er støttet av:

LogorekkeLang_web.png

I samarbeide med:

LogorekkeLang_web.png

Takk til:

S12, Bergen Kjøtt, Fløyen, GC Rieber Eiendom, Bergen Live, Bergen Sentrum AS, Bergen Næringsråd,  Flex Reklame, Martin Harman,

Torbjørn Torsvik, Lars Ove Toft, Ivar Chelsom Vogt, Asle Brodin, Randiane og Jonas

Pekka_PastedGraphic-4.tiff

Nettopp nå trenger vi lys - og over alt dekoreres det med lysende hjerter som indikerer at livet går sin gang og at “alt blir bra igjen”.
Bergen Lights understreker også dette - at vi er i en unntakstilstand og at alt blir bra igjen til slutt, derfor inviterer vi til en liten koronatrygg lysopplevelse på Bergenhus Festning fredag 22. - søndag 24. januar, dersom smittesituasjonen tillater det. Akkurat nå er det tillatt med utearrangement dersom 1-metersregelen overholdes, og dette forholder vi oss til inntil videre.

 

Prosjektet “Metrisk Enhet" av Pekka Stokke sier noe om de rammene vi må forholde oss til, både i det daglige og for å kunne samles om felles opplevelser. Med røde rammer understreker vi at vi er i en vanskelig tid, men en tid som likevel er preget av håp.

Rammen for Bergen Lights 21 er Bergenhus festning, et sentralt samlingssted i Bergen sentrum. Her vil vi presentere lysverk og -aktiviteter av lokale og nasjonale aktører.

 

Bergen internasjonale lysfestival skal være et årlig vinter-arrangement. Å arrangere en utendørs lysfestival i Bergen i slutten av januar vil alltid være utfordrende, men det vil alltid være da vi trenger den mest.

 

Vi har mottatt støtte fra Bergen kommune, Sparebanken Vest og BKK, og samarbeider med Forsvarsbygg og Litteraturhusets "Lille Lørdag".
Takk til kunstnere og aktører som gjør Bergen Lights 21 mulig:
S12 Galleri og verksted, Kunstpilotene, Pekka Stokke, Ana Patrøa Jorge, Francisco Munoz, Tijs Ham
Og takk til Fløybanen AS, Bergen Kjøtt, Bergen Live for at Bergen Lights skal kunne gjennomføres i år også. 

 

Vel møtt!

Året 2020 begynte storslått og lovende med åpning av byens 950 års jubileum og den første gjennomføringen av Bergen Lights. Så stoppet det. Byen, og verden, gikk i karantene og kulturarrangementer ble vanskelig å gjennomføre. Vi gikk over til å arbeide og å møtes digitalt, og veldig mange mennesker og bedrifter ble skadelidende. I tillegg har vi opplevd andre katastrofer som preger oss ved inngangen til det nye året.

RAMMER

bottom of page